Χαρακτηριστικά της δίαιτας καρπουζιού και αντενδείξεις

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι, κατά κανόνα, όταν δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα φρούτων και λαχανικών στη διατροφή, το βάρος αυξάνεται - το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αντίθετα, η απώλεια βάρους είναι συχνή το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, κατά τη θερινή περίοδο μπορείτε να αγοράσετε μεγάλη ποσότητα διαιτητικών προϊόντων μέσω δικτύων λιανικής και των δικών σας λαχανικών. Η διατροφή του καρπουζιού είναι βολική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Χρήσιμες ιδιότητες του καρπουζιού

Το καρπούζι, παρά τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες (περίπου 20-30 κιλο θερμίδες ανά 100 γραμμάρια πολτού), είναι ένα πολύ ικανοποιητικό προϊόν που μπορεί γρήγορα να κορεστεί το σώμα. Αυτό οφείλεται στη μέτρια ποσότητα σακχάρου στη σύνθεση, η κατανάλωση της οποίας δεν οδηγεί σε καταστροφικές αιχμές στο σάκχαρο του αίματος και στην απελευθέρωση ινσουλίνης, καθώς και σε μεγάλη ποσότητα νερού και ινών. Επιπλέον, το καρπούζι έχει πολλές θετικές ιδιότητες:

 1. Αναπλήρωση βιταμινών και μετάλλων. Ο πολτός περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών ΡΡ, Α, ομάδα Β, Γ και Ε. Επιπλέον, η τακτική χρήση καρπουζιού μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και νατρίου.
 2. Ρύθμιση της ισορροπίας νερού-αλατιού. Το καρπούζι αποτελείται από πάνω από 90 τοις εκατό νερό και έχει διουρητικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, το καρπούζι συνιστάται σε ασθενείς με νεφρική και ηπατική νόσο.
 3. Αναπλήρωση ανεπάρκειας σιδήρου και θεραπεία της αναιμίας. 100 γραμμάρια πολτού περιέχουν περίπου ένα χιλιοστόγραμμα σιδήρου. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση θα αποτρέψει την επιδείνωση της αναιμίας σε οποιοδήποτε στάδιο.
 4. Ρύθμιση σκαμνιών. Η μεγάλη ποσότητα ινών και νερού δίνει στο προϊόν καθαρτικές ιδιότητες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους συχνά έχουν δυσκοιλιότητα και υπερβολικό βάρος.
 5. Αναζωογονητική δράση μέσω φαρμακολογικών ιδιοτήτων. Το καρπούζι έχει αντιπυρετικούς, χοληρετικούς και αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των εσωτερικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού συστήματος.

Τα καρπούζια έχουν επίσης αρνητικές ιδιότητες. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, σχετίζονται με κατώτερα προϊόντα που λαμβάνονται με τεχνητή επιτάχυνση της ωρίμανσης. Σε περίπτωση δηλητηρίασης με χημικά πρόσθετα που τα φρούτα απορροφούν κατά τη φάση ανάπτυξης, είναι δυνατοί πονοκέφαλοι, ναυτία και έμετος καθώς και αναστατωμένα κόπρανα. Επομένως, δεν συνιστάται η αγορά καρπουζιών πριν από τον Ιούλιο. Μόνο ώριμα φρούτα πρέπει να χρησιμοποιούνται για δίαιτες.

Πρότυπο γεύματος για δίαιτα καρπουζιού

Η συνήθης δίαιτα καρπουζιού για απώλεια βάρους περιλαμβάνει την κατανάλωση σχεδόν αποκλειστικά πολτού. Ένα τέτοιο σύστημα διατροφής δεν είναι για όλους καθώς σας αναγκάζει να τρώτε μέσα σε ένα άκαμπτο πλαίσιο. Επομένως, η διάρκεια της απώλειας βάρους θα πρέπει να μειωθεί σε αυτήν την περίπτωση.

Πιάτο διατροφής καρπουζιού

Τα ακόλουθα διατροφικά σχέδια εφαρμόζονται στη διατροφή καρπουζιού:

 1. Ο πολτός καταναλώνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σε οποιαδήποτε ποσότητα. Η διάρκεια μιας τέτοιας δίαιτας είναι τρεις έως πέντε ημέρες, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θέλετε.
 2. Η κατανάλωση φρούτων βασίζεται σε ένα κιλό καρπούζι ανά δέκα κιλά απώλειας βάρους. Η διάρκεια μιας τέτοιας δίαιτας είναι επίσης τρεις έως πέντε ημέρες.
 3. Πίνετε καρπούζι σύμφωνα με το σχήμα 2, αλλά προσθέστε μια μικρή φέτα τοστ σε κάθε γεύμα.

Σε αυτόν τον τρόπο, το καρπούζι πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές μερίδες κατά τη διάρκεια της διατροφής, κατά προτίμηση σε φέτες. Για εντερικό κολικό και κοιλιακό άλγος, οι κατασκευαστές της μονοφωνικής διατροφής συνιστούν τη λήψη αντισπασμωδικών φαρμάκων. Ωστόσο, είναι σημαντικό το σύνδρομο πόνου να μην προκαλείται από προβλήματα υγείας. Επομένως, πριν ξεκινήσετε το μάθημα, πρέπει να υποβληθείτε σε ιατρική εξέταση και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Άλλες επιλογές για τη δίαιτα καρπουζιού

Εκτός από τις μονο-δίαιτες, υπάρχουν και άλλοι τρόποι εισαγωγής καρπουζιού στη διατροφή μέσω μιας δίαιτας, δηλαδή ως μέρος άλλων διατροφικών σχεδίων.

Διατροφή πεπονιού

Κορίτσι στη διατροφή καρπουζιών και πεπονιών

Στις ευεργετικές του ιδιότητες, ο πολτός πεπονιού είναι παρόμοιος με τον πολτό ενός καρπουζιού, έτσι ώστε αυτά τα φρούτα να εναρμονίζονται καλά μεταξύ τους και να φέρουν κάποια ποικιλία στη μονο-διατροφή. Το πεπόνι, από την άλλη πλευρά, είναι πιο γεμάτο από το καρπούζι, αλλά ταυτόχρονα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Το πεπόνι σε αυτήν τη λειτουργία χρησιμοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια ενός σνακ, ενώ σε μια δίαιτα το καρπούζι περιλαμβάνεται ως πρόσθετο για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Συνιστάται να μην καταναλώνετε περισσότερα από ένα κιλό φρούτων σε μία μόνο ημέρα.

Επιπλέον, η δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Άπαχο κοτόπουλο ή γαλοπούλα (συνήθως στήθη).
 • Ψάρι;
 • Βοδινό κρέας;
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
 • Σιτηρά;
 • Σαλάτες λαχανικών.

Συνιστάται να πίνετε περισσότερα υγρά και να ασκείστε. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 10 ημέρες.

Καρπούζι και αγγούρι

Η διατροφή σε αυτήν την περίπτωση είναι παρόμοια με το μονο-δίαιτα σύστημα. Επιτρέπεται να καταναλώνετε πολλά αγγούρια (περιεκτικότητα σε θερμίδες περίπου 10-15 κιλοκαλori ανά 100 γραμμάρια) και καρπούζια. Επιπλέον, 100 γραμμάρια μαγειρεμένου κοτόπουλου εμπιστεύονται για μεσημεριανό γεύμα. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 3 ημέρες, η αναμενόμενη απώλεια βάρους είναι 2-3 κιλά.

Πρωτεΐνη καρπουζιού

Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα αυτής της διατροφής οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει στην πραγματικότητα μόνο εκείνα τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται στις φάσεις της έντονης απώλειας βάρους σε διάφορα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης "ξήρανσης". Κατά τη διάρκεια της δίαιτας επιτρέπονται:

 • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
 • Κρέας και ψάρι με χαμηλά λιπαρά
 • Τυρί και γιαούρτι
 • Πρωτεΐνη.

Όλα αυτά τα προϊόντα συμπληρώνονται με μερίδες φρούτων για επιδόρπιο. Αναμένεται ένα διουρητικό αποτέλεσμα, ταχεία απώλεια βάρους διατηρώντας ταυτόχρονα τους μύες και τη ρύθμιση των κοπράνων με καρπούζι. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 7 έως 10 ημέρες.

Φαγόπυρο καρπουζιού

Το φαγόπυρο από μόνο του είναι επίσης ένα πολύτιμο προϊόν διατροφής, επομένως χρησιμοποιείται ενεργά στη διατροφή πολλών δίαιτας απώλειας βάρους. Όταν συνδυάζεται με καρπούζι, το κουάκερ φαγόπυρου δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η διατροφή καταρτίζεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Για πρωινό και μεσημεριανό, πρέπει να έχετε μια μικρή μερίδα κουάκερ φαγόπυρου χωρίς πρόσθετα.
 2. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο σαλάτας λαχανικών και ένα μικρό κομμάτι κρέατος διατροφής (όχι περισσότερο από 100 γραμμάρια).
 3. Το δείπνο πρέπει να αποτελείται μόνο από πολτό καρπουζιού, σε ποσότητα ενός κιλού φρούτου ανά τριάντα κιλά βάρους.

Η διάρκεια ενός τέτοιου μαθήματος δεν είναι περισσότερο από μία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούν να χαθούν έως και τέσσερα κιλά.

Μέγιστη διάρκεια μαθημάτων

Οι απαντήσεις στο ερώτημα αν είναι δυνατόν να χάσετε βάρος με ένα καρπούζι και πόσο καιρό είναι ασφαλές για την υγεία εξαρτάται από το πρόγραμμα απώλειας βάρους που επιλέξατε. Μονο δίαιτες παρέχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν μπορούν να παρακολουθούνται για περισσότερες από πέντε ημέρες. Αυτό οφείλεται στους υψηλούς κινδύνους δυσπεψίας, παρενέργειες και ανεπάρκεια ανόργανων και βιταμινών.

Το καρπούζι είναι το κύριο πιάτο της δίαιτας καρπουζιού

Μια πιο ισορροπημένη διατροφή μπορεί να διαρκέσει έως δύο έως τρεις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι δυνατόν να βελτιωθεί η πέψη και να αποκτήσετε νέες διατροφικές συνήθειες. Σε αυτό το σχήμα, εάν η δίαιτα ακολουθείται σύμφωνα με τις αρχές της σωστής διατροφής, η δίαιτα μπορεί να λαμβάνεται συνεχώς.

Η "έξοδος" από μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων πρέπει να είναι ομαλή. Συνιστάται η σταδιακή αύξηση της ημερήσιας περιεκτικότητας σε θερμίδες από μέρα σε μέρα. Είναι καλύτερα εάν η διάρκεια της "εξόδου" αντιστοιχεί στη διάρκεια της πορείας απώλειας βάρους. Για να διατηρηθεί το βάρος, συνιστάται να εξαιρέσετε ανθυγιεινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά από τη διατροφή και να τα φάτε σε μικρές μερίδες

Πριν και μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος δίαιτας, πρέπει να εξεταστείτε από έναν γιατρό και να κάνετε εξετάσεις αίματος για μείωση της αιμοσφαιρίνης.

Αντενδείξεις για τη διατροφή του καρπουζιού

Ο πολτός καρπουζιού είναι εξαιρετικά υγιής. Ωστόσο, η χρήση του δεν συνιστάται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Αυτός ο περιορισμός οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στο προϊόν. Επιπλέον, δεν συνιστάται να συμπεριλάβετε φρούτα στη διατροφή εγκύων γυναικών ή ατόμων με ανεπάρκεια λακτάσης αργότερα.

Η συστηματική εκδήλωση του επίμονου οιδήματος και της παιδικής ηλικίας είναι επίσης αντενδείξεις στη δίαιτα καρπουζιού.

Παρενέργειες και μειονεκτήματα

Αφενός, η περιεκτικότητα σε καρπούζι με χαμηλές θερμίδες επιτρέπει στους χρήστες απώλειας βάρους να χάσουν βάρος γρήγορα. Ωστόσο, η λανθασμένη προσέγγιση για την απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και έλλειψη θρεπτικών ουσιών στο σώμα. Επιπλέον, οποιαδήποτε από αυτές τις δίαιτες μπορεί να προκαλέσει:

Αδυναμία και απάθεια σε ένα κορίτσι, μια παρενέργεια της δίαιτας καρπουζιού
 • Αδυναμία και απάθεια
 • Ζάλη και ημικρανίες
 • Εύθραυστα μαλλιά και νύχια
 • Ναυτία;
 • Φούσκωμα και αυξημένη παραγωγή αερίου.
 • Διάρροια;
 • Αυξημένο πρήξιμο (ειδικά όταν καταναλώνετε αλάτι ενώ βρίσκεστε σε δίαιτα)
 • Εντερικός κολικός και κοιλιακός πόνος (συνήθως υποχωρεί μετά από μια κίνηση του εντέρου).

Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι πιθανή επιδείνωση χρόνιων παθήσεων.

Μια δίαιτα καρπουζιού για 3 ημέρες θεωρείται η ασφαλέστερη, καθώς δεν υπάρχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες για το σώμα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

συμπέρασμα

Η απώλεια βάρους μέσω δίαιτας καρπουζιού επιτυγχάνεται με τη μείωση της όρεξης, τη βελτίωση της εκροής περίσσειας υγρών από το σώμα, την ομαλοποίηση της πέψης και την ομαλοποίηση της ανεπάρκειας θερμίδων. Ωστόσο, παρά όλα τα οφέλη των φρούτων, συνιστάται να μην τα συμπεριλάβετε στη διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως όλες οι μονο-δίαιτες, το καρπούζι μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες βιταμινών ή έλλειψη μετάλλων, πρωτεϊνών και λιπών στο σώμα. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, είναι σημαντικό να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσετε το σωματικό βάρος που αποκτήσατε. Διαφορετικά, τα χαμένα κιλά θα προσληφθούν ξανά και θα εμφανιστεί μια ισχυρή όρεξη, η οποία μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το βάρος.